Wytrącanie DNA z cebuli |
DNA jest to kwas deoksyrybonukleinowy czyli cząsteczka która posiada zakodowaną informacje genetyczną. DNA zbudowany jest z deoksyrybonukleotydów. DNA posiadają wszystkie organizmy żywe oraz tzw. twory - na przykład wirusy. Wykonanie doświadczeniaDoświadczenie rozpoczynamy od włożenia etanolu (spirytusu) do zamrażalki (etanol nie zamrozi się). Denaturatu nie możemy używać ponieważ jest on zanieczyszczony (między innymi purynami i pirydynami) i nukleokwasy zawarte w DNA będą z zanieczyszczeniami denaturatu, mogą powstawać różnorodne związki. No więc jak już włożyliśmy etanol do zamrażalki to w około 150ml wody rozpuszczamy łyżeczkę soli kuchennej (chlorku sodu, NaCl) i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Do osobnego naczynia (np. zlewki) wlewamy 10ml płynu do mycia naczyń i ostrożnie wlewamy do niego po ściance wodę z rozpuszczoną solą kuchenną. Teraz siekamy jedna średnią cebulę i powoli wrzucamy do zlewki z roztworem. Całość ogrzewamy przez około 10 minut (nad ogniem lub łaźnię wodną). Zlewkę chłodzimy do temperatury pokojowej i energicznie mieszamy lub miksujemy - wszystko robimy przez jedną chwilę, nie pozwalamy aby całość spieniła się. Teraz bierzemy lejek i możemy sobie ułatwić lub utrudnić życie :) To znaczy jeśli weźmiemy lejek o wąskim otworze (np. lejek karbowany) przez który leci ciecz to możemy bezpośrednio przelać roztwór z cebulą na lejek bez używania filtr/sączka, ale pod warunkiem że cebula przez niego nie przelatuje. No ale jeśli nie mamy takiego lejka to przesączmy na sączku czy filtrze. Przesącz przelewamy do mniejszych naczyń i powoli po ściance lejemy zmrożony etanol. Powstaną dwie warstwy. Jedna mętna a druga klarowna (spirytus). Po chwili zacznie wytrącać się DNA z cebuli.
|