Polecamy
Mrówczanu etylu, octanu etylu - synteza oraz właściwości |
![]() |
![]() |
![]() |
Mrówczan etyluWłaściwościMrówczan etylu, HCOOC2H5 to związek organiczny pod postacią cieczy (ester kwasu mrówkowego i etanolu). Powszechny składnik zapachowy wielu naturalnych produktów roślinnych (zapach rumu). W temperaturze 20*C jego gęstość wynosi 0,93 g/cm3. Temperatura topnienia: -79*C; temperatura wrzenia: 54*C (ciśnienie atmosferyczne). Stosowany jako wzmacniacz smaku oraz jako składnik środków owadobójczych i grzybobójczych. Służy również do wyrobu rozpuszczalników w przemyśle włókienniczym i obuwniczym. Przy mrówczanu etylu podrażnia błony śluzowe, powoduje kaszel oraz duszności. Przypuszcza się, że jest to związane z hydrolizą mrówczanu etylu i uwalnianiem kwasu mrówkowego jak i etanolu. Posiada właściwości drażniące w szczególności przy kontrakcie ze skórą i oczami. Otrzymywanie
HCOOH + C2H5OH -> HCOOC2H5 + H2O
Sprzęt:
Składany aparaturę destylacyjną jako odbieralnik podpinamy kolbę 100ml. Do Kolby reakcyjnej wprowadzamy kwas mrówkowy, alkohol etylowy i chlorek wapnia. Całość mieszamy.
Zamykany kolbę nasadką destylacyjną, włączamy przepływ wody oraz czaszę grzejną. Podgrzewamy mieszaninę do wrzenia. Czekamy aż ciecz w kolbie osiągnie temperaturę 65*C. Zbieramy frakcję do temperatury 67*C.
Wyłączamy czaszę grzejną i czekamy aż kolba ostygnie. Myjemy aparaturę. Do destylatu dodajemy węglan sodu i mieszam.
Składamy ponownie aparaturę destylacyjną i destylujemy poprzednio otrzymają ciecz z dodatkiem węglanu sodu. Odbieramy frakcję w granicach 54-55*C.
Otrzymujemy około 15g mrówczanu etylu.
Octan etyluWłaściwościOctan etylu (CH3COOC2H5) to związek organiczny (ester etylowy kwasu octowego). Bezbarwna ciecz o owocowym zapachu gruszki. Bardzo dobry rozpuszczalnik organiczny. Jego zaletą jest fakt, że słabo rozpuszcza się w wodzie. Wycofywany z użycia przemysłowego, ze względu na właściwości drażniące i względnie dużą toksyczność. W temperaturze 20*C jego gęstość wynosi 0,902 g/cm3. Temperatura topnienia: -83,6*C; temperatura wrzenia: 77*C (ciśnienie atmosferyczne). OtrzymywanieCH3COOH + C2H5OH ---H2SO4---> HCOOC2H5 + H2O
Sprzęt:
Odmierzamy 50ml wody i dodajemy do niej 10g węglanu sodu.
Umieszczamy kolbę dwuszyjną w statywie i podłączamy do niej chłodnicę (chłodnica zwrotna). Z bibuły robimy rurkę, którą zaklejamy z jednej strony i napełniamy ją chlorkiem wapnia.
Wlewamy do kolby kwas octowy oraz alkohol etylowy po czym mieszamy roztwór bagietką. Dodajemy następnie kwas siarkowy małymi porcjami stale mieszając, po czym zamykamy kolbę korkiem i włączamy płaszcz grzejny oraz obieg wody w chłodnicy zwrotnej. Doprowadzamy ciecz do wrzenia i utrzymujemy ją w takim stanie przez 3-4 godziny.
Rozbieramy aparaturę i dodajemy do kolby roztwór węglanu sodu oraz 125 ml wody. Przelewany zawartość kolby do kolby 500ml i składamy prostą aparaturę do destylacji. Odbieramy destylat w granicach temperatur 75-80*C.
Artykuł napisał: Literatura:
|