Redox Glukozowy PDF Drukuj Email

Doświadczenie te polega na redukcji glukozy do kwasu glukonowego pod wpływem tlenu zawartego w powietrzu, dokładniej mówiąc podczas przelewania cieczy z naczynia do naczynia następuje zmiana koloru (glukoza redukuje błękit metylowy do leukobarwnika i sama się przy tym utlenia) pod wpływem ułatwionego przelotu tlenu przez przelewaną ciecz. Doświadczenie jest reakcją redox i przebiega według następującej reakcji:


alt


Wykonanie doświadczenia:

Odczynniki:

  • Błękit metylenowy (C16H18CIN3S)
  • Glukoza (C6H12O6)
  • Wodorotlenek sodu (NaOH)

Sprzęt:

  • Kolba miarowa z korkiem
  • Inne naczynko

Niewielką ilość błękitu metylenowy rozpuszczamy w wodzie. Należy tylko roztwór zabarwić na niebieski kolor - stężenie powinno wynosić w przybliżeniu około 0,2%. Następnie wrzucamy do całości kilka pastylek wodorotlenku sodu i dodajemy około 5-7 g glukozy na każde 100 cm3 wody. Całość po rozpuszczeniu wymieszać i zakorkować. Po upływie około 10 minut roztwór powinien się sam odbarwić. Jeśli tak się nie stanie dodajemy 15 – 20 ml stężonego roztworu wodorotlenku sodowego i czekamy następne 15 minut. Po odbarwieniu roztworu możemy go odkorkować i przelać do innego naczyńka z jak najwyższej wysokości obserwując ponowną zmianę koloru na intensywny niebieski. Po wstrząśnięciu kolby roztwór zabarwia się z powrotem na niebiesko ponieważ tlen z powrotem utlenia błękit metylenowy redukując przy tym glukozę.


Download Video: MP4, HTML5 Video Player by VideoJS



Bezpieczeństwo
Doświadczenie jest bezpieczne, jednak należy uważać na stały jak i roztwór wodorotlenku sodowego - chronić skórę i oczy.


Autor nieznany